#23 Risør

Risør (mel. O. Danielson, tekst K. Aukland)

Denne visa er en cover av Oscar Danielson sin Stockholm i mitt hjärta. Det interessante med sangen, i både denne og den originale versjonen, er nettopp det at det ikke er en rett frem hyllest av et sted man kommer fra. De gode minnene er der, men samtidig er det noe som gjør at jeg-personen i sangen måtte flytte ut. Og jeg tror mange som har flyttet fra sin hjemby eller bygd har det sånn. At vi står på utsiden og ser tilbake, og noen ganger kommer tilbake på korte visitter og tenker: Her vokste jeg opp... 

Noen blir også værende der de kommer fra. Heldigvis. For hvis ingen valgte å bli ville steder som Risør miste det lokale særpreget som alle innflyttere kommer i kontakt med og tar innover seg når de kommer på leting etter et nytt hjem – historiene, utrykkene, språket, men også navnene på lokale steder og områder. Det var først når jeg gikk gjennom Risør med en kompis fra Hamar at jeg ble oppmerksom på hvor mange områder i byen som hadde egne navn som ikke bare var gatenavn. På få minutter gikk vi fra Hasdalen, opp til Enghaven, ned Steinramla, bortover Tangen, via Kastellet og bort til Flisvika. Ja også Dampskipsbrygga da, på bildet over og nevnt som stupested i visa. Tenk det - dampskip. Damp. Da skal vi et godt stykke tilbake tid. 

Knut Aukland