#8 Hør på min sang

Har du kjent på depresjonen? Det kan være et tegn på at du er veldig normal. 

Psykolog Peder Kjøs trøster Cristopher i den prisbelønte NRK-serien Jeg Mot Meg.

Psykolog Peder Kjøs trøster Cristopher i den prisbelønte NRK-serien Jeg Mot Meg.

Hør på min sang (tekst/mel. K. Aukland)
Denne sangen skrev jeg en del år tilbake i en periode som var preget av mye tungsinn og negative tanker om meg selv. Ifølge helsedirektoratet vil mellom 6 - 12% av den Norske befolkning til enhver tid kunne karakteriseres som depressive. Men hva er depresjon?

Depresjon kjennetegnes blant annet ved tap av opplevelse av mening i livet og manglende interesse for andre folk og vanlige gjøremål. Lav selvfølelse er også typisk.

Personen vi møter i "Hør på min sang" opplever en sammenheng mellom det å bli eldre og det å bli blå. Hun/han føler også at mulighetene er svært innskrenket: "Himmelen virker lav, og jorden merkelig smal." Hvis vi stoler på sånne følelser og tror at det de forteller oss faktisk stemmer kan det bli farlig. Vi bør ikke alltid stole på følelsene våres, uansett hvor inderlige og troverdige de virker. Selv om det ikke virker sånn har man alltid muligheter, det finnes alltid grep man kan ta. 

***

NRK-serien Jeg Mot Meg mottok nylig Tabuprisen 2016 fra Rådet for psykisk helse. Serien har en del hvor vi blir kjent med 8 ungdommer som har ulike utfordringer. Den andre delen, som jeg syntes var ekstra interessant, består bare av de 8 gruppesamtalene ungdommene har med Psykolog Peder Kjøs. Cristopher var en av de som gjorde særlig inntrykk på meg  

Du kan finne hele serien her. 

***

Det skjer mye spennende på depresjonsfronten i disse dager. Folk snakker stadig mer om det (se fks. på intervju med P3s Christine Dancke og Bjørn Eidsvåg; se fra 18min.30sek). 

Det finnes nå flere dataspill som enten handler om depresjon og angst. Elude er kanskje det spillet som har fått mest oppmerksomhet. Trailer til spillet gir et inntrykk av hvordan det fungerer. 

 

 

Knut Aukland