#7 Tredveårskrise

Opplever du en tredveårskrise? Da er du kanskje hvit nordmann.  

Tredveårskrise (tekst/mel. K. Aukland)
En lærer jeg hadde på VGS sa en gang at han syntes synd på oss. Jeg skjønte ikke helt hva han mente, men kommentaren har vært med meg siden: "Dere må jo selvrealisere dere!" Og nettopp det preger jeg-personen vi møter i denne visa som nok er et typisk eksempel på Generasjon Meg, Generasjon Y, Millenials eller Peter Pan-generasjonen

Vi har flere navn vi som ble født et sted mellom 1980 og 1995. Et annet typisk trekk, som også gjelder jeg-personen i Tredveårskrise, er at vi utsetter flere viktige overgangsritualer som det å stifte familie og starte våre karrierer. Kort sagt, vi utsetter det å bli voksen. Kanskje er det derfor mange i dag opplever en krise når de nærmer seg 30 år? Andre har karakterisert oss med stikkord som selvtillit, toleranse, narsissisme og bortskjemte med en tatt for gitt følelse av at man har krav og rett på en rekke goder.

Som man kanskje kan mistenke av den siste karakteristikken, og som noen kritikere har påpekt, er det kanskje først og fremst hvite mennesker man har pleid å tenke på når man snakker om denne generasjonen. Det vil i så fall ikke være noe nytt: hvite mennesker i vesten har lange tradisjoner for å snakke om verden og folk flest når vi egentlig snakker om oss selv. Men tredveårskrisa handler kanskje mer om samfunnsklassen man befinner seg i enn etnisitet? Jeg har i hvert fall et par indiske kompiser som har flere symptomer på en godt utviklet tredveårskrise.     

At hvitet og det å være hvit tas som et naturlig utgangspunkt er også påfallende i Imsdal sin reklamevideo om Generasjon Y (2013). I videoen møter vi, i kontrast til kongens tale om det flerkulturelle Norge, bare hvite nordmenn. Tar vi kongen på alvor må vi innse at det vi i dag liker å kalle typisk norsk kultur egentlig er typisk hvit norsk kultur. Mon tro det å drikke kjøpevann fra Imsdal eller Olden i et land hvor vi har tilgang på gratis kvalitetsvann i springen er mer typisk for hvite nordmenn enn andre? For ikke å snakke om visesang... 

Som det heter i imsdalreklamen var landet vårt bygget da vi i Peter Pan-generasjonen kom til verden. Derimot er det ikke sant at bare hvite nordmenn skal jobbe videre med påbygget.

 

ps. Hvis du liker Ole Paus bør kan sjekke ut den ukjente men sjarmerende låta Syng en sang om frihet. Sangen tar for seg en mørkere tredveårskrise enn den jeg beskriver med følgende åpning: "Tredve år er bak meg, ingen spør meg hvem jeg er." Låte er å finne på en ukjent plate (Ole Bull Show) han lagde med dikteren Gunnar Bull Gundersen.

Knut Aukland