#19 Tvilen ved min side

Livsløgnen er blitt et begrep i hele Norden. Og begrepet kom først til i Ibsens Vildanden

Tar De livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, så tar De lykken fra ham med det samme.

I disse dager går The Daughter på kino, en film fra Australia basert på Vildanden. Hovedpersonen i filmen heter fortsatt Hedvik. Livsløgnen lever i beste velgående.

***

Som mennesker er vi hele tiden opptatt med å fortelle historier. Ikke bare om ting som har skjedd eller episoder vi har opplevd. Vi har også historier om hvem vi er, hvem folkene rundt oss er, hva slags ting vi gjør, hva vi får til, grupper vi tilhører, hvordan verden henger sammen og hvorfor vi gjør som vi gjør. Vi er, kort fortalt, historiefortellende dyr. Og inkludert i alle de historiene vi forteller oss selv og andre er det noen som handler om valgene vi gjorde. Men man kan også komme til å tvile på den historien man har fortalt seg selv om valgene man gjorde. Slik er det i denne vise hvor personen vi møter alltid har tvilen ved sin side.

Knut Aukland