#17 Jeg var ung da jeg dro ut

Jeg var ung da jeg dro ut (tekst S. Vogt, mel. Dylan/trad)

Vi har alle vært der en gang. Først reiser vi vekk fra noe som vi enten var blitt lei av eller ikke orket lenger. Vi måtte vekk. Men så skjer det noe der hjemme, hvor vi dro fra, og vi skjønner at vi bør reise tilbake. Selv om vi kanskje ikke vil. 

***

Jeg var ung da jeg dro ut er skrevet om til norsk i en herlig oversettelse av Stina Vogt fra Bob Dylan. Visen finnes faktisk i fantastisk mange versjoner, selv om Stina og jeg har tatt utgangspunkt i Dylan sin I was young when i left home som finnes i en sjarmerende opptak fra gutterommet i 1961.

Men Dylan lagde ikke låta helt alene. Den går nemlig langt tilbake i Amerikas visetradisjon og er kjent under ulike navn som 500 Miles, 900 Miles, Railroaders’ Lament og Ruben’s train.

Woody Guthrie har spilt inn en versjon av 900 Miles men også en annen overlappende vise som heter Train 45

Lillebjørn Nilsen skrev den om til sin Tog-blues.

Hedy West laget en populær versjon i 1961 på banjo, som også jeg har forsøkt meg på i min versjon. 

Knut Aukland