#16 Tilbake hvorfra vi kom

Tilbake hvorfra vi kom (mel. N. Drake, tekst K. Aukland)
Hver år tar i gjennomsnitt 530 mennesker selvmord i Norge. Man antar at det er 10 ganger så mange selvmordsforsøk hvert år. Altså 5300. Hvert år.

***

Denne ukas vise er en cover av Nick Drakes Northern Sky som du kan høre her. Nick Drake tok sitt eget liv på denne tiden av året, den 25. november 1974. Da var han 26 år.

***

Personen vi møter i visa føler at livet har stoppet opp. Han har mistet troen på seg selv og det rundt han. Vi vet ikke hva som har skjedd. Blikket er vendt bakover i tid, men også utover, utover de tingene og menneskene som vi fyller våre liv med. Utover neste time, neste dag, måned, år. Jeg har på et tidspunkt selv kjent på den følelsen.   

For meg var det rystende å se filmen Forvel Falkenbärg fordi jeg kjente meg så godt igjen i det miljøet som ble skildret, i en liten by, et sted langs den skandinaviske kyst. Allerede i traileren kjenner jeg meg igjen. Sommeren etter siste året på videregående har kommet og den gamle gjengen løses opp. Hva skal man gjøre? Skal man flytte inn til storbyen? Studere? Bare forbli hjemme, jobbe et år og spare opp noen penger? Kanskje reise? Og midt oppi alle disse spørsmålene tar en i gjengen selvmord. Plutselig og uten forvarsel. 

Musikken i filmen, skrevet av Erik Enocksson, ofte med enkel akustisk gitar, greier fortsatt å gripe meg når jeg hører den i dag, mange år etter jeg så filmen.

***

LEVE er navnet på Landsforeningen for etterlatte ved selvmord. De satt en gang en tavle opp på Karl Johan og spurte folk hvem de savnet eller ville ha savnet. 

 

Knut Aukland