#14 Vi drømte om Amerika

Netflix og Odd Børretzen: Hvem er Amerika for oss i dag?

Vi drømte om Amerika (tekst O. Børretzen, ml. K. Aukland)

Odd Børretzen er en av de få forfatterne og artistene som får meg til å tenke at jeg er glad for at jeg kan norsk. For noe sånt som Odd Børretzen finnes bare på norsk. Kan du ikke norsk, så kan du heller ikke høre hva han fikk til sammen med Lars Martin Myhre. 

For meg har det alltid vært en forbindelse mellom Arne Næss og Odd Børretzen, uten at jeg helt kan forklare det. Arne Næss står for det mer rasjonelle og beherskede, men samtidig lekne og barnlige. Odd Børretzen handler mer om det mellommenneskelige,  det sårbare, kritiske og humoristiske. Så da Arne Næss døde i 2009 var det som om Norge mistet sin farfar. Men da Odd Børretzen døde, i 2012, mistet Norge sin morfar. Heldigvis forlot han oss med en herlig avskjedslåt i Paradis Bay. Jeg kan ikke tenke meg en bedre låt å avslutte et liv og en karriere med (muligens Ever Taubs Så länge skutan kan gå).

***

  1. Du kan høre originalversjonen av Vi drømte om Amerika med Odd Børretzen her.
  2. Bildet er hentet fra denne boka skrevet av stolte norsk-amerikanere for mange år siden.

Knut Aukland