#11 Oslos gater

Lillebjørn og staycation: Hvorfor ferier i utlandet er oppskrytt.

Oslos gater (tekst/mel. K. Aukland)
Du kan høre folk snakke og du ser det på reklamebildene: Å dra på ferie i andre, gjerne eksotiske land er angivelig noe av det kuleste og gjeveste man kan gjøre. Men reiser til utlandet er oppskrytt. Staycation er derimot er undervurdert. Staycation innebærer å ta ferien der hvor man bor. Unngå masete reising, irriterende familiemedlemmer, sykdom, dyre middelmådige måltider og annen faenskap som hukommelsen siler vekk etter man er kommet tilbake.

***

Her kan du følge ruta som sykles i sangen.

Her kan du følge ruta som sykles i sangen.

Lillebjørn Nilsen sin Bysommer slår et slag for staycation (se NRK sin live-versjon fra 1979 her). Glem kø, ha det chill hjemme. Oslos gater følger etter i samme spor og slår et slag for staycation i Oslo med fokus på sykling. Samtidig har jeg tenkt visa som en liten hyllest til Lillebjørn med referanser til minst fem av hans viser (jeg dedikerer en vise til den som kan navngi alle!). Ruten gjennom Oslos gater går ned fra Adamstuen og ender på Tøyen, som nå faktisk har blitt mitt hjem et år etter at jeg faktisk skrev teksten. Dermed kan man vel si at sangen ender i gentrifisering

***

Apropos gentrifisering, Tommy Tee og Don Martin lagde nylig en fantastisk Oslo-låt kalt Nilsen: "Jeg er så Oslo du kan kalle meg for Nilsen: Rudolf, Lillebjørn, Joachim, velg hvilken."

Hederlig omtale for Jaa9 & OnklP sin Oslo. Mindre kjent blant Oslolåter er nok Fredrik Åkestrøms Oslo. På den ene siden er det noe tilfredsstillende ved å høre en svenske hylle Oslo, samtidig skjønner man at grunnen til at han liker Oslo er litt provoserende: "Oslo nå er Stochholm da jeg var barn." Vi henger flere tiår bak våre naboer.

***

Lillebjørn har skrevet mange låter dedikert til hovedstaden, inkludert God natt kjære Oslo (her i NRK-opptak fra 1981) og ikke minst en av mine absolutte Lillebjørn-favoritter: Alexander Kiellands Plass

 

 

Knut Aukland