#14 Vi drømte om Amerika

Jeg vet ikke når folk begynte å drømme om Amerika, lenge før Columbus drømte folk om Amerika, tror jeg. Et sted med evige blomster og alle var frie og lykkelige og ingen behøvde å ta av hatten for noen, hvis de ikke ville det selv. Et smilende paradis hvor kjærlighet varer evig og alderdommen er vakker, et sted uten lukt.

Vi drømte om Amerika hvor vestavinden bor.
Vi drømte om Amerika hvor honningblomster gror.
Hvor himmelen er stor og blå med stjerner og med striper på.
Vi drømte om Amerika men ikke lenger nå, nei ikke lenger nå.

I 1945, før det, men også i 1945 viste i allefall jeg hva jeg skulle bli når jeg ble stor: Jeg skulle bli Amerikaner. Den våren kom de første filmer fra stillehavs-krigen, der Amerikanerne stod med krumme knær på jungelstiene og skjøt japanere med USA-Carabin og japanerne var stygge med utstående tenner og utstående ribbein, mens amerikanerne var tapre, vakre og kortklipte, og udødelige, og døde de allikevel så gjorde de med et tappert smil og sa: "give this letter to my mother, she will understand". Mens japanerne døde som mark og ormer, og vi hadde ingen medlidenhet med dem. I tillegg til å være stygge, var de redselsfullt dumme, så dumme at de snakket gebrokkent engelsk selv når de snakket med hverandre. Jeg vet at vi drømte om Amerika til langt opp i 1960 årene. Et luktfritt land bak havethvor alle hadde bil og hvite tenner.

Vi drømte om Amerika hvor vestavinden bor.
Vi drømte om Amerika hvor honningblomster gror.
Hvor himmelen er stor og blå med stjerner og med striper på.
Vi drømte om Amerika men ikke lenger nå, nei ikke lenger nå.

Jeg vet ikke akkurat når det sluttet men en dag uti 60-årene sluttet vi ikke bare å elske Amerika som en Gud, da begynte vi å hate Amerika som en fallen Gud og det er ingenting som faller så tungt ,så hardt som en fallen Gud som viser seg å ikke å være en Gud, men bare Amerika. Da fikk Amerika skylda, ikke bare for Vietnamkrigen og miljøkatastrofer, men f.eks for privatbilismen og største skylda fikk jo han som oppdaget Amerika. Nå 487 år etter sin død får Christoffer Columbus ikke bare skylda for slavehandelen fra Vest-Afrika men også mordet på Kennedy, og for all verdens trafikkulykker, nå sier de at Columbus var en dritt. For det var han som oppdaget Amerika i 1492.

Vi drømte om Amerika hvor vestavinden bor.
Vi drømte om Amerika hvor honningblomster gror.
Hvor himmelen er stor og blå med stjerner og med striper på.
Vi drømte om Amerika men ikke lenger nå, nei ikke lenger nå.

 

Knut Aukland